Stoken met een veldovenNormaal hou ik me bezig met Rakustoken en dat gaat in een gasoven,maar soms is het leuk om eens een zijweg te bewandelen
en iets nieuws te doen.In het voorjaar van 2003 heb ik voor het eerst gestookt met een veldoven, de opbouw en het
resultaat wordt hier beschreven. |
Opbouw van de oven Allereerst wordt er een laag van ongeveer 20-30cm hout gelegd onder een stuk betongaas van 1*1 meter, hierop worden de
potten gestapeld in een circel, waarbij de opening van de potten naar de grond is gericht (totaal 9 potten) . Na de eerste
laag wordt een volgende erop gelegd (5 potten) en hierna de toplaag (3 potten). |
Omdat een open vuur snel veel warmte geeft zou nu zonder verdere maatregelen de temperatuur in de stapel snel oplopen.
Dit kan nu worden voorkomen door een soort "hitteschild" te maken.
Dit is de high-tech methode met primitieve middelen die al duizenden jaren in Afrika wordt toegepast . Hierna wordt alles omgeven met snoeihout en dunne stammetjes en kan het vuur worden aangestoken. |
stokenNa ongeveer 20 minuten was de hele stapel een grote vuurzee.Omdat er een grote stapel snoeihout lag en de hoop toch op moest is er in totaal ongeveer 3 uur gestookt.
Na afloop van het stoken kon je nog steeds de koeienmest min of meer intact zien liggen en nu kon dit helpen om het
afkoelen langzaam te laten verlopen.Door de grote hoeveelheid hout was er echter ook zoveel as gevormd dat dit opzich ook
al voor een uitstekende afkoel-isolatie zorgde en dat door deze aslaag de potten werden beschermd tegen een eventuele koude
windvlaag.
|
Detail van de potten na de stook, waarbij de nuance in de zwarting goed is te zien. |