KleibereidingBij het stoken van Raku producten komen er relatief grote temperatuurschokken voor bij zowel het opwarmen als het
afkoelen en daarom moet er speciale aandacht worden besteed aan de samenstelling van de klei.
Kant en klare kleiIn speciaalzaken kun je klei kopen dat geschikt is om Raku mee te stoken en het moet gezegd worden dat dit heel makkelijk
is, zo heb ik tamelijk lang klei gebruikt van Creaton No:468 met 40% chamotte van 0,5 mm of Creaton No:472 met 40% chamotte
van 1 mm.Met beide kleisoorten valt goed te draaien. Ik heb het ook gedaan met een chamotte van 2 mm maar dat geeft veel
problemen met je handen (na een uurtje draaien is het vel van je vingers toch wel heel dun geworden!) klei met toevoegingen Daartoe heb ik een rode draaiklei van Vingerling genomen, want dat gaat zeker kapot als je daarmee Raku gaat stoken
en dus is het een uitstekende grondstof om het effect van toevoegingen te onderzoeken!
Uit deze gegevens blijkt duidelijk dat de roodbakkende Vingerling klei inderdaad volstrekt ongeschikt is,maar dat een toevoeging van ongeveer 40% zand de eigenschappen sterk verbeterd. De toevoeging van petaliet (een Lithium veldspaat) blijkt uit deze proef geen invloed te hebben. In een latere proef is onderzocht (met een witte Westerwald klei) wat het werkgebied is van zilverzand (40%,50%,60% en 70%)
en van chamotte van 1 mm (30%,40%,50% en 60%) of combinaties hiervan (in totaal 16 samenstellingen). Het voordeel van zilverzand boven chamotte is dat de korrels minder scherp zijn waardoor het draaien wat prettiger is en dat het ook nog goedkoop is (bij onze timmerman kan ik het kopen voor ongeveer 5 Euro/20 kg, zilverzand wordt gebruikt voor specie bij het tegelzetten) Het mengen van de toevoegingen is erg lastig en het vergt veel kneden en walken om alles goed homogeen te krijgen, een betere methode is te werken met... kleipoederHet grote voordeel hierbij is dat zand (of de chamotte) met het kleipoeder droog gemengd kan worden en dat dan pas water toegevoegd wordt. Een recept waar ik veel mee werk is:
Het homogeniseren is echter toch nog veel werk, hoe dat wordt uitgevoerd wordt hieronder beschreven.
De laatste keer walken wordt 1*20 keer en daarna 40 keer loodrecht daarop gedaan om alle lucht eruit te krijgen. VeldkleiDeze klei is uiteraard verontreinigd met steentjes/plantenresten/zand en dat moet er dus eerst uitgehaald worden. Omdat een vochtige homp klei nauwelijks te bewerken valt, moet het eerst in kleine brokken gedroogd worden, hierna kan het met een breker (of met een hamer) verder verkleind worden en daarna met overvloedig water worden weggezet (wel eerst het gewicht van de droge klei bepalen! In dit geval 6kg droge klei ). Na een dag kan nu de slurry worden gezeefd, eerst over een vergiet met tamelijk grote gaten, daarna over een zeef van 1 mm en daarna over een glazuurzeef. Bij de klei die ik gebruikt heb, was het resultaat:
De zuivere kleislurry nu enige dagen laten staan en daarna het heldere water afschenken. Hierna kunnen de toevoegingen worden gedaan zoals zand of chamotte, na mengen nu het geheel laten indrogen tot de gewenste dikte.Hierna de klei homogeniseren zoals hiervoor beschreven. Als dit allemaal gelukt is, dan ben je wel een ECHTE pottenbakker (en enige moeite mag je daar wel voor doen!!) |